Jeruktimun.blogspot.com milik Hafizah Rahim
~Selamat Datang kepada semua blogger. Blog ini membawa motif peribadi dan segalanya adalah dari hasil setitis keringat penulis. Yang mana baik jadikan pedoman dan mana yang buruk adalah hak penulis. Moga semua blogger yang datang dapat meninggalkan jejak anda. Terima Kasih~

01 November 2008

++Bengkang Roti++

Tadi aku makan roti an..
Tiba-tiba teringat bengkang roti kat umah..
Terasa manisnya.. Lemaknya... Lembutnya... Enaknya...
Tak macam beli kat luar.. X best langsung...
Kalo kat umah selalu buat malam2 pas makan malam..
sebab nanti bleh makan sok pagi..

Nak buat senang je...

Bahan-bahan :
Roti ( Ikut suka korang)
Santan 1 plastik ( kalo perah sendiri bajet sendiri la)
Gula ( Semanis orang yang membuatnya)
Sedikit garam
Telur sebijik(kalo lebih nanti keras)
Tepung gandum seeloknya....

Cara nak buat:
Masukkan roti dlm MANGKUK..
Tuang santan.. Ramas2.. Waktu ni paling best.. bau roti yg hancur ngan santan memang best.. Hurm... Lapa-lapa...
pastu masukkan telur, gula n garam.. gaul-gaul
pastu br masukkan tepung.. gaul-gaul lagi... jgn byk sgt...
secukupnya..

Pastu boleh la bakar... Bakar sampai masak..
Nak tau masak.. cucuk je ngan lidi... tak melekat masak la tu... Alah xkan tu pun tak tahu.. Payah-payah...

Dah siap... Aku suka makan waktu panas2.. So waktu mcm ni aku dekberadik akan makan ramai2 depan tv sambil menonton kartun...

Tak sabar nak balik umah.....

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails