Jeruktimun.blogspot.com milik Hafizah Rahim
~Selamat Datang kepada semua blogger. Blog ini membawa motif peribadi dan segalanya adalah dari hasil setitis keringat penulis. Yang mana baik jadikan pedoman dan mana yang buruk adalah hak penulis. Moga semua blogger yang datang dapat meninggalkan jejak anda. Terima Kasih~

04 November 2008

++Kotiaw Goreng PAMA++

Hari nak cerita cara masak Megi PAMA menjadi lain..
Ahaks~ Makanan ni ak selalu makan kat umah kalo mak tak sempat nak masak sebelum gi keje...
Kat umah apa yg xde ahaks~~ Aku rindu sgt2 dapur rumah aku..

**Kotiaw Goreng PAMA**( untuk seorang jer)

Bahan-bahan
1 bungkus kotiaw PAMA( bihun pun bleh tp ak suka ketiaw)
bawang dihiris2 ( suka hati korang)
Udang beberapa ekor ( bukan ekor je ehh)
cili blander
kicap
sos cili
sos plum
sos tiram
Keju sekeping
Telur sebiji

Peralatan
Kuali leper yang bulat..
Mangkuk


Cara-cara:
Bancuh perasa dia tu ngan air panas( guna sket je air)
Pastu kotiaw td rendam air panas smpai lembut toskan..

Tumis bawang sampai naik bau... Masukkan cili blnder.. masak smpai cili masak..
masukkan udang smpai masak.. pastu masukkan air perasa PAMA..

Masukkan sos cili.. kicap.. sos plum.. sos tiram ... Xpayah buh dah garam sebab mmg dah cukup rasa... But aku suka manis so masukkan gula... ahaks...

pastu masukkan kotiaw dalam bahan2 td.. masak sampai kering sket... ak suka basah2.. nyum2.. Tolak kotiaw ni ketepi... bagi ada ruang kat tepi... pecahkan telur... kira masak telur hancur kat sebelah dia la... pastu masukkan sikit je ketiaw bagi kacau2 .....

Buh keju dalam mangkuk... masukkan kotiaw yg pans tu dalam mangkuk diatas keju... disusuli dgn telur tu plak.. susun cantik2... sebab kita makan ni dgn 2 cara... mata n mulut... ahaks~~

Dah siap... Nyum...Nyum... nak balik........ nak balik.......

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails