Jeruktimun.blogspot.com milik Hafizah Rahim
~Selamat Datang kepada semua blogger. Blog ini membawa motif peribadi dan segalanya adalah dari hasil setitis keringat penulis. Yang mana baik jadikan pedoman dan mana yang buruk adalah hak penulis. Moga semua blogger yang datang dapat meninggalkan jejak anda. Terima Kasih~

21 August 2011

~Aku dan biskut raya .. Hoyeh !!~

Hora.....

Hari minggu ni sangat busy membuat biskut raya... Ikutkan hati nak beli je biskut raya.. Tapi tak terasa mood raya rasanya... Buat biskut pula ngan mak... Kita perlu mencipta kenangan kita dirumah.. barulah bila keluar rumah kita akan di kenang.. Huhu~

So... dua hari ni hanya 3 jenis biskut je yang sempat di siapkan... Mari kita tengok.. Biskut apa yang telah dibuat.. Hehe...


~Biskut Mazola ~

Biskut ni yang paling senang dalam dunia... Pejam mata pun bule siap.. hehehe~ Biskut ni memang wajib ada kat rumah... Biskut yang berasaskan kacang.... Dan di adun dengan minyak jagung (mazola) jadilah Biskut Mazola....


~Biskut kacang ya amat kacang~

Huhu... biskut ni ikut resepi dalam buku mak aku waktu sekolah-sekolah dulu... Nama dia biskut bintang... tapi kuantiti kacang didalamnya adalah terlalu kekacang.. jadi aku panggillah biskut kacang ya amat kacang... Full with nut~


~Chocolate Chips~

Ni resepi aku cari dalam tenet je.. asalnya kena guna oat.. sekali tengok-tengok stok oat dah dihurung semut ya amat halus... huh.. kecewa sebentar... tapi dalam memukul-mukul telur dan gula castor.. pale otak berputar-putar... sebab malas giler nak pegi kedai yang sekangkang kera je dari umah... Last-last... Aku masukkan kacang... gantikan oat... Sekali rupa dia sangat hebat... Kalah Famous Amos beb.. Haha.. umah aku berbau kedai coklat...

Hehe.. tapi paling hampeh.. hari ahad aku bule buat biskut ni je.. Bako nye ya amat lama... Dari kul 12 tengahari sampai lepas berbuka baru siap.. sampai aku kena berbuka kat surau sebab tak sempat masak lauk... last-last aku tinggal je biskut ni dalam oven.. aku ngan mak gi surau... berbuka dulu.. Solat maghrib berjemaah dulu.. baru balik tengok biskut... Dan biskut ini hebat !!!!! tidak hangus pun.. Hehe~

Ok.. sampai sini je... ni je la persiapan raya aku.. Hehe~

2 Komen:

ShErA said...

shera baru je sempat buat rempeyek kak... :)

~Fizah Rahim~ said...

Hehehe.. ni pun buat sbb mak cuti.. hehe

Related Posts with Thumbnails