Jeruktimun.blogspot.com milik Hafizah Rahim
~Selamat Datang kepada semua blogger. Blog ini membawa motif peribadi dan segalanya adalah dari hasil setitis keringat penulis. Yang mana baik jadikan pedoman dan mana yang buruk adalah hak penulis. Moga semua blogger yang datang dapat meninggalkan jejak anda. Terima Kasih~

03 August 2011

~Kisah - Aku .. Mereka dan Masakan~

Hola... Hari ini aku bercerita tentang Aku ... Mereka dan... Masakan....


Ada sesuatu yang aku ingin nyatakan disini... Aku paling rimas bila... Ada pakcik ke... makcik ke... yang bila jumpa je aku... cakap... "ha.. duduk rumah tu belajar-belajar la masak... Tak boleh kawen kalau tak reti masak...." 

Huh... Bosan aku mendengar ayat-ayat chenta tu... Tu mesti anak dia malas masak kat rumah... tak pun anak dia tak reti masak.. Tapi tolong jangan le nak compare ngan aku... Aku tak cakap aku ni expert giler memasak tapi bule la nak masak lepaskan tekak... Takde la lagi orang muntah bila aku masak... Tak tau la ada yang memang high taste tak bule nak makan apa aku masak...

Apa susah goreng la telur ke... *urm... dah lama tak makan telur... aku jadi kurang makan telur lepas ada telur palsu.. aku fobia....* .. Goreng ikan ka... ayam ka.... Tak pun tanya orang yang nak makan tu... *Haaaa... anda nak makan apa... ? kalau reti saya masakkan..... * kan senang... Eiiyaaa...

Pulak tu cakap kuat-kuat kat public... What da Annoying Pakcik n Makcik la... Adoi.... Helloww... walaupun dari celik bayi lagi aku dah hadap lauk kedai je.. Tapi mak aku tak lupa ajar aku masak... Basic seorang gadis beb... yang akan menjadi wanita dan seorang isteri kepada Jejaka Masa Hadapannya... *Uikss.. nak mention gak jejaka dia.. hehe*

Dan yang paling jelas aku lihat.... Ada je ramai perempuan yang tak reti memasak tu kawin... So apa bukti pakcik and makcik jika tak reti masak tak bule kawen... Eiii.. aku tak suka... Nanti belajar la.... Lagi pun sekarang ni memang aku hanya reti masak apa yang famili aku makan je ... Nanti dah kawen .. perlahan-lahan la belajar cara , jenis dan teknik memasak daripada mak mentua .. Yang mana bule sesuai masuk dalam tekak anaknya.. Dah memang tu anak dia mesti dia tau apa yang anak dia selalu telankan...

Kita pun.. janganlah jadi bodoh sombong... Tahu yang kita ni tau masak... jangan nak tunjuk terer la ngan orang lain.. Sebabnya... citarasa kita dan mereka bukannya sama... Kadang-kadang kita rasa sedap ya amat apa yang kita masak... Tapi kat tekak mereka hambar je... Tengok kan dah syiok sendiri... 

So... Bila masuk kandang kambing.. mengembek.... Bila masuk kandang Rimau .. Mengaumm... 

P/s : Segala yang aku tulis ni adalah untuk aku sendiri sebenarnya.. Ngee..Ngee.. Aku tak mau aku jadi seorang syiok sendiri... Ngee

2 Komen:

RIMA DANIA said...

lagi best bab masak lepas kawen kalau dpt mak mentua yg sporting.. dia tau menantu tak reti masak tp bila dah kawen dgn anak dia.. dia ajar segala mcm masakan hahaha...

~Fizah Rahim~ said...

Bagus gitu... Yelah memang kena ajar pun... bukan semua orang yang sedia tahu.. pulak tu.. nak le gak belajar ikut selera familinya.

Related Posts with Thumbnails