Jeruktimun.blogspot.com milik Hafizah Rahim
~Selamat Datang kepada semua blogger. Blog ini membawa motif peribadi dan segalanya adalah dari hasil setitis keringat penulis. Yang mana baik jadikan pedoman dan mana yang buruk adalah hak penulis. Moga semua blogger yang datang dapat meninggalkan jejak anda. Terima Kasih~

15 August 2011

~Something I want to share with You~

Salam.... Hye...Hye... walau 2 hari tak hapdet blog... rasa macam dah lama tak hapdet.. so hari ni kita hapdet yer....

Dua hari ni aku sibuk beraktiviti bersama keluarga... Abah ngan mak plan berbuka ngan adik aku yang berada di Poli PD.. so berbondong-bondonglah kitaorang bertolak ke sana.. di tambah dengan atok... Padil dan kak Ilah menanti disana....

Hendak di jadikan cerita.. Jam 8 pagi kitaorang sekeluarga dah bertolak ... Tapi di takdirkan ubat atok tertinggal kat rumah Taiping.. jadi patah la balik ke taiping... pergi balik sejam lebih juga la... sampai di kuala balik dalam jam 9.30 ... singgah pula rumah.. sebab roadtax kete tertinggal... Disebabkan dah balik ke rumah balik.. apa lagi.. lepak kejap kat rumah.. Maka bertolak la setelah berpusing-pusing je...

Dalam perjalanan.. Setibanya di Chemor... Tiba-tiba telefon berbunyi.. Kak Ilah call.. rupanya.. Pada hari sabtu 14hb Ogos 2011 ... Opah anjang telah kembali ke rahmahtullah.... Janjinya telah tiba pada hari itu dan dibulan yang penuh barakah itu.. Innalillah... Dari Allah kita datang.. kepadanya jua kita kembali... Jadi plan yang telah diplan kan seawalnya terpaksa di ubah... Yelah.. kita hanya merancang.. tuhan yang menentukan segalanya...

Jadi perjalanan menuju ke PD ditukar kepada perjalanan menuju ke Chenderong Balai Teluk Intan... Sampai-sampai.. jenazah tak sampai lagi.. sebab siap-siap mandi kat hospital.. Jadi duduk la melangut kat rumah tu.. Tiba-tiba rasa sayu bila melihat rumah tu.. Sudah tidak berpenghuni... Kian di mamah usia .. Menanti rebah... Namun di situ lah persinggahan akhir si tua... Jenazah disembahyangkan di rumah tu... Mula-mula jenazah sampai... sedih melihat sebujur kaku jasad yang menanti dikembalikan ke tempat asalnya....

Esak tangis usah dikira lagi.. Seakan-akan sudah menjadi irama di perkarangan rumah... Sedih memang sedih.. namun disitu ajalnya... Ajal dan maut ditangan tuhan... Kita hanya menanti bila masanya kita akan pergi...

Selesai sahaja jenazah di sembahyangkan... Jenazah di bawa ke tanah perkuburan.... Namun kami sekeluarga meneruskan perjalanan... Selamat tinggal Opah Anjang... Ini masa anda.. esok lusa mungkin kami yang menyusul....

~To be Continued~

1 Komen:

ShErA said...

Al - Fatihah... Takziah diucapkan...

Related Posts with Thumbnails