Jeruktimun.blogspot.com milik Hafizah Rahim
~Selamat Datang kepada semua blogger. Blog ini membawa motif peribadi dan segalanya adalah dari hasil setitis keringat penulis. Yang mana baik jadikan pedoman dan mana yang buruk adalah hak penulis. Moga semua blogger yang datang dapat meninggalkan jejak anda. Terima Kasih~

08 November 2010

~Teknik Perli Memerli~

Dalam hati aku tengah panas-panas ni.. Tiba-tiba aku teringat lawak kat TV.. waktu tu yang berlakon adalah Adiba Nor, Amani, nabil dan adalah sape tah lagi. Lawak dia adalah berkaitan cara menegur orang yang berbuat salah ni. Itu menggunakan cara Perli Memerli..

Dalam citer tu, mula-mula derang lakonkan scene dimana cara menegur yang biasa ni. Cara tu adalah cara biasa-biasa ni so macam dah lali kat orang yang kita tegur ni. Dah tu.. scene kedua dengan menggunakan situasi yang sama mereka melakonkan cara Perli Memerli..

Caranya begini. Ayat yang ditujukan adalah perlu pedas-pedas.. Pastu akhir ayat mesti di ikuti dengan ayat "Daa....." sambil berbuat gaya bapok.. tangan di bahu.. dan ekpresi muka tu mesti lah dijelekkan.
~
Contoh..

Bila orang tu datang lambat... ayat yang ditujukan adalah.. " wah.. si cantik tu baru datang la.. biasa la orang busy mesti la ramai peminat kat tengah jalan nak mintak sign.. Daaaaaa" ..

hahaha.. aku xtau la korang paham ke tak... tapi adik2 aku memang mempraktikkan menda ni.. hehe

Ok.. arios.. mende ni mmg mengkool kan aku.. hahaha

Arios.. Daaaaa.."""


7 Komen:

Fira Al said...

haha..aku tgk weh cte ni.
cte o yeah! kan?
serius lawak :)) plg sk gaya sharifah amani..ahaks

eMLyNn said...

hahahhh~ tak sangka "Daaa.." tu sangat memberikan kepuasan di hati ini untuk menyebutnya.. hahahh..
sonok.. sonok.. boleh dipraktikkan nih.. hehehh~

Hafizah said...

Fira~ Hehehe.. ko tengok eh.. bestkan... hehe.. xde la aku rasa aku je layan citer2x gitu.. hehehe.. betul2x.. mimik muka dia paling real la... hehehe

Lynn~ Praktik2x.. buat bagi org tu tau org tak suka dia.. har2x... mmg puas la.. kalo gaya tu jadi.. haha

Ted said...

betul la kak fizah ckp pasal "adik2 aku mmg mempraktikkan menda nie"

ternyata padel mmg slalu menggunakannya...pedas sgt ble kna perli...haha~

Hafizah said...

Hahaha~ PAdel mmg gitu.. selalu je buat gitu..

Kalo ada apit lagi menjadi-jadi.. ngee~~

eMLyNn said...

baekk.. akan dipraktikkan supaya menjadi dengan lebih baik.. hohohh~ tapi tangan patah tu macam susah jek nak buat.. adess,,

Hafizah said...

Hahaha.. bak kata Fira .. Usaha tangga kejayaan.. Hehehe

Senang je.. kalo i rasa rajin.. nanti i rakamkan.. tp bukan i buat la.. adik2x i.. hahahah

Related Posts with Thumbnails